אם איתרע מזלכם ואדם יקר ללבכם הפך בזקנתו לתשוש נפש, חשוב שתדעו שמגיע לכם סיוע מטעם המדינה. גמלת סיעוד של ביטוח לאומי נועדה להקל מהמעמסה המוטלת על משפחות של קשישים תשושי נפש, ומספקת להם שעות טיפול ואמצעי סיוע. כך תוכלו גם אתם להשיג גמלת סיעוד ליקיריכם.

השגת גמלת סיעוד לתשושי נפש בשלושה צעדים בלבד

אבחון לצורך זכאות לקבלת גמלת סיעוד

גמלת סיעוד של ביטוח לאומי היא אחד ממנגנוני התמיכה החשובים למבוגרים בעלי קושי משמעותי להתנהל בחיי היומיום שלהם. אוכלוסיית הזכאים לקבל גמלת סיעוד נחלקת לשניים: מרבית הזכאים מאובחנים על בסיס תפקודם הפיזי. לצורך כך נדרשים המבקשים לעבור בדיקת יכולת, הבודקת באיזו מידה הם תלויים בעזרת הזולת בביצוע שש פעולות יומיומיות – אכילה ושתייה, רחצה, התלבשות והתפשטות, מעברים משכיבה לישיבה ועמידה, התניידות בבית ושליטה בצרכים. כל מגבלה בביצוע עצמאי של פעולות אלה מתורגמת לנקודות זכות. ככל שמספר הנקודות גבוה יותר, יהיה המבקש זכאי לגמלת סיעוד גבוהה יותר, ברמה מ-1 עד 6. גמלת סיעוד ניתנת באמצעות קציבת שעות טיפול שבועיות, אותן ניתן להמיר לכסף או לשירותי עזר נוספים כמו שירותי כביסה, מוצרי ספיגה, השתתפות בפעילות של מרכזי יום ולחצן מצוקה.

הערכה תפקודית של תשושי נפש כקבוצת זכאות מיוחדת

קבוצת האוכלוסיה השניה הזכאית לקבל גמלת סיעוד היא הקבוצה המוגדרת 'תשושי נפש'. תשושי נפש הם מי שסובלים מהתדרדרות קוגנטיבית, המתבטאת בבעיות זיכרון, בלבול, חוסר התמצאות ושיפוט לקוי. על פי רוב מצבם של תשושי נפש מקושר למחלות הכרוכות בהתנוונות מנטלית, דוגמת דמנציה או אלצהיימר. קשישים תשושי נפש נזקקים להשגחה מתמדת, הן כדי להגן עליהם – למשל במקרה שייצאו מהבית ולא יידעו לחזור, ישכחו לכבות את הכיריים וכדומה, והן כי הם עלולים לסכן בבלי דעת את סביבתם. ההתייחסות לתשושי נפש במסגרת גמלת סיעוד מותאמת למאפיינים המיוחדים שלהם. הערכת תפקוד סטנדרטית אינה מספיקה: תשושי נפש יכולים להיות כשירים מבחינת תפקודם הפיזי – למשל להכין אוכל, אך לא יעשו זאת מיוזמתם או שיתבלבלו בסדר הפעולות. משום כך, הערכת התפקוד שלהם תתייחס בעיקר לצד הקוגנטיבי, ותכלול מבחנים שמטרתם לבדוק את היכולת השכלית, הזיכרון, ההתמצאות וכושר השיפוט של הקשיש. הערכה זו תאפשר לקבוע באיזו מידה תלוי הקשיש בעזרה ובהשגחה של אדם אחר, ובהתאם לכך – את זכאותו לגמלת סיעוד.

השגת גמלת סיעוד לתשושי נפש בשלושה צעדים בלבד

הגשת בקשה לגמלת סיעוד

במידה ואתם מבחינים בתופעות המעידות על תשישות נפש, או שהקשיש כבר עבר אבחון ויש בידכם אישור של גורם מקצועי דוגמת נוירולוג, פסיכיאטר או פסיכו-גריאטר, עליכם לפנות לביטוח לאומי לצורך קבלת גמלת סיעוד. על מנת לקבל גמלת סיעוד, יש לעבור את התהליך הבא: ראשית, למלא טופס בקשה לגמלת סיעוד, אותו ניתן למצוא באתר ביטוח לאומי. בטופס תתבקשו למלא פרטים שונים הנוגעים ליכולותיו הקוגנטיביות והתפקודיות של הקשיש. לטופס זה יש לצרף אישורים מגורמי מקצוע דוגמת רופא מומחה, עובד סוציאלי וכדומה. לאחר מכן יגיע לבית הקשיש גורם מעריך מטעם הביטוח הלאומי, לרוב אחות או מרפאה בעיסוק, אשר תבדוק את רמת תפקודו והבנתו. למותר לציין כי חשוב שמישהו נוסף מבני המשפחה יהיה נוכח בעת הבדיקה כדי לתווך את הסיטואציה להבנתו של הקשיש ולהסביר לבודק את מצבו. כמו כן, אנו ממליצים להיעזר בשירותים המקצועיים של 'מגן מומחים' הן בשלב מילוי הטופס והן בהכנה לקראת הבדיקה, כי שלבים אלו הם קריטיים בקביעת הזכאות לקבלת גמלת סיעוד. בהתאם להערכת הצורך בעזרה ובהשגחה תיקבע רמת גמלת הסיעוד המגיעה לו, ואתם תקבלו על כך הודעה בכתב. ככל שתהיה בהמשך התדרדרות נוספת, זכותכם להגיש בקשה לעדכון רמת גמלת הסיעוד.

למידע נוסף:

תשוש נפש

תשוש נפש הגדרת "תשוש נפש" מתייחסת למצב המאופיין בליקוי קוגניטיבי ובהידרדרות ביכולת קבלת החלטות, כולל אובדן זיכרון, דיסאוריינטציה, בלבול וקושי בתקשורת ובהבנה.

מצב סיעודי

מצב סיעודי הגעה לנקודה בה נדרש טיפול ממושך במוסד סיעודי היא חשש אמיתי ומבוסס עבור אנשים רבים. למרות שהנושא נתפס בטעות ככזה