גמלת סיעוד ניתנת לתושבי ישראל מתוקף חוק הביטוח הלאומי שנחקק בשנת 1980 והחל לפעול באפריל 1988. החוק נחקק במטרה לאפשר למבוטחים שיש להם ביטוח זקנה וקצבת שארים, להמשיך לחיות בקהילה ולקיים אורח חיים עצמאי ככל הניתן, על-ידי קבלת סיוע כספי ושילובו עם שירותי סיעוד שונים. גמלת סיעוד ניתנת בהתאם ל- 6 רמות כאשר כל רמה נקבעת על-פי מבחן תפקוד וצבירת נקודות תלות ועל-סמך נתונים נוספים. במאמר זה נעסוק בגמלת סיעוד רמה 2.

מהי גמלת סיעוד רמה 2?

גמלת סיעוד רמה 2 ניתנת למי שצברו במבחן ADL , בין 3.5 ל-4.5.  רמה 2 מקנה 10 שעות טיפול שבועיות. ניתן להמיר עד 4 שעות טיפול לקצבה כספית. כל שעה שווה 229 ₪ ולמצות עד 915 ש"ח. כמו כן תוכלו להמיר חלק מהשעות לטובת קבלת שירותי סיעוד. 

אלו האפשרויות העומדות בפני מי שנקבעה לו רמת סיעוד 2:

  • שירותי סיעוד– עבור חלק מסך 10 שעות הטיפול שנקבעו או עבור כולן ניתן לקבל חברות בקהילה תומכת, לחצן מצוקה, ביקור במרכז יום, מוצרי ספיגה, שירותי כביסה.
  • סכום כספי – כל שעת טיפול שווה ל-2229 ₪ בחודש. ניתן להחליף עד 4 שעות טיפול לקצבה כספית. זאת אומרת, מבחינה כספית אפשר לקבל עד 915 ₪ בחודש. קצבת סיעוד משולמת לחשבון הבנק.

הנתונים הללו נכונים לינואר 2025.

מהו התקציב החודשי לפי רמה 2?

תקציב חודשי נקבע לפי רמת ההכנסות של  המבוטח.

  • יחיד שהכנסותיו הן עד 13,056 ₪  – זכאי לגמלה מלאה. 
  • יחיד שהכנסותיו הן מקסימום 19,584 ₪  – זכאי לחצי גמלת סיעוד. 
  • יחיד שהכנסותיו הן למעלה מ-19,584 ₪ בחודש – אינו זכאי לגמלה. 
  • זוג עם הכנסה של עד 19,584 ₪ – זכאי לגמלה מלאה. 
  • זוג שהכנסותיו הן מקסימום 29,376 ₪ – זכאי לחצי גמלה.
  • זוג שהכנסותיו הן מעל 29,376 ₪ – אינו זכאי לגמלת סיעוד. 

הנתונים הללו נכונים לינואר 2025.

דוגמא לגמלת סיעוד רמה 2

כאמור, את גמלת הסיעוד ניתן לקבל בכמה דרכים, בהתאם לרמה שנקבעה. גמלת סיעוד רמה 2 מזכה ב-10 שעות.
זכאים לרמה 2 יכולים להמיר 4 שעות מתוך 10 השעות לסכום כספי, העומד על 915 ₪ בחודש, ועם יתר השעות לקבל טיפול בבית, ביקור במרכז יום, מוצרי ספיגה, לחצן מצוקה ושירותי ספיגה.
רמה 2 מאפשרת גם למי שמעסיק מטפל צמוד במשך שישה ימים בשבוע לפחות 12 שעות ביום, לקבל את הגמלה במלואה, בתנאי שהוא עומד במבחן ההכנסה החודשית.

הקושי להוכיח את רמת הסיעוד

רמת הסיעוד נקבעת כאמור על-ידי תוצאות מבחן התפקוד, ADL. במסגרתו נערכת בדיקה פיזית של המבוטח בביתו כדי להעריך את רמת התלות שלו באדם אחר.
רב הבדיקות הללו נערכות בשעות הבוקר שהן שעות יותר פעילות וחיוניות, אולם לאו דווקא משקפות את יכולותיו של המבוטח בשעות היום האחרות. אלמנט זה עלול להוות מכשלה ביכולת להעריך נכון ומדויק את מצבו של המבוטח.
מכשלה נוספת היא רצונו של המבוטח להפגין יכולות שאינן קיימות בשגרה. הוא ישקיע יותר מאמץ בביצוע פעולה מסוימת שהתבקש לבצע לצורך הבדיקה, אך אין זה משקף את מצבו האמיתי. הוא מרגיש צורך "להצליח" בבדיקה אך בעצם מכשיל את עצמו בכך.
לא מעט מבוטחים גם נוהגים לסדר את הבית לפני הגעתו של הנציג. מנקים, אופים עוגה ומסדרים כדי לעשות רושם טוב. אולם הנציג עלול להתרשם מתמונה לא נכונה, להחליט כי המבוטח עצמאי, מה שאינו נכון בשגרה, וכי אינו זכאי לסיוע ולגרום לדחיית תביעת הסיעוד.

כיצד נקבע גובה גמלת סיעוד?

גמלת סיעוד נקבעת על-ידי שקלול תוצאות מבחן תפקוד, ADL, עם מידע נוסף שנשלח בכתב התביעה ובמסמכים הנלווים לביטוח לאומי.
לפי מבחן התפקוד נקבעות 6 רמות סיעוד, בהתאם לנקודות התלות שצובר המבוטח במבחן.

תביעה לגמלת סיעוד

לגמלת סיעוד זכאים תושבי ישראל שהגיעו לגיל פרישה המתגוררים בקהילה ובביתם או בבית אבות במחלקת תמיכה או בדיור הציבורי במחלקות תשושים ועצמאיים.
הגמלה ניתנת על-פי מספר תנאים וקריטריונים. גובה ההכנסה, רמת התלות הנקבעת במבחן ADL ואי-קבלת גמלת סיעוד מגופים ממשלתיים אחרים, לרבות שר"ם, גמלת שירותים מיוחדים, הטבות ממשרד הביטחון כגון עזרה מטעמים רפואיים או עזרה למשפחות חללים וקצבה מיוחדת לנפגעי תאונות עבודה בדרגת נכות גבוהה.

למי מיועדת גמלת סיעוד רמה 2?

גמלת סיעוד רמה 2 מיועדת למי שצבר במבחן התפקוד בין 2.5-3.5 נקודות תלות.

כיצד להגיש תביעה לגמלת סיעוד?

את הגשת התביעה ניתן להגיש באופן מקוון או ידני. ראשית, יש למלא את טופס התביעה לגמלת סיעוד באופן מקוון או להורידו מהאתר ולמלאו באופן ידני.  אל הטופס יש לצרף את המסמכים הבאים:

  • תמצית התיק הרפואי מקופת חולים חתום על-ידי רופא או אחות, כולל תרופות שנוטל המבוטח ואבחנות רפואיות. 
  • אישורים נדרשים בהתאם למפורט בטופס הגשת התביעה.
  • סיכום אשפוז למי שהיה מאושפז במהלך שלושת החודשים האחרונים שקדמו להגשת התביעה. 
  • כתב ויתור על סודיות רפואית. ניתן לשלוח גם באופן מקוון.
  • אבחונים מטעם רופאים מקצועיים, כולל גריאטר או פסיכוגריאטר במידה וקיימת ירידה ברמה הקוגניטיבית. לבני 90 ומעלה מספיקה בדיקה זו כדאי לאשר את התביעה במסלול מהיר. 

ניתן להוסיף מידע רפואי נוסף החתום על-ידי הגורם המטפל בקהילה, רופא או אחות. רשות ולא חובה.  

האמור בעמוד זה הינו בגדר מידע לשירות הציבור בלבד. אנו איננו מטפלים במימוש זכויות גמלת סיעוד של ביטוח לאומי.

מידע נוסף