חמש שאלות ותשובות בעניין גמלת סיעוד

אם הגעתם לכאן, מן הסתם גם אתם משתייכים לציבור גדל והולך של נזקקי גמלת סיעוד. ככל שתוחלת החיים עולה, יותר ויותר משפחות מוצאות את עצמן מטופלות בבן משפחה מבוגר שכבר אינו יכול לנהל את חייו באופן עצמאי. מהי הדרך להשיג עבורו גמלת סיעוד? מתי ואיך נכנס הביטוח הסיעודי לתמונה? כל התשובות בהמשך.

גמלת סיעוד

חמש שאלות דברים שחשוב לדעת על גמלת סיעוד

  1. מי זכאי לגמלת סיעוד – הזכות לגמלת סיעוד מורכבת ממספר פרמטרים. הראשון הוא גיל פרישה, העומד כיום על 67 לגברים ו-62 לנשים. הקריטריון השני הוא הזדקקות קבועה לעזרת אדם אחר בביצוע פעולות יומיומיות כמו התניידות, אכילה ושתייה, רחצה, לבישת בגדים ופשיטתם וכדומה. מצב אפשרי נוסף הוא התדרדרות קוגנטיבית ותפקודית ברמה כזו שעלולה לסכן את הקשיש עצמו את או סביבתו. גמלת הסיעוד נועדה לאפשר לקשיש לקבל את העזרה שהוא זקוק לה, בהתאם לרמת הקושי התפקודי שלו.
  2. למי פונים כדי לקבל גמלת סיעוד?  גמלת סיעוד ניתנת באמצעות המוסד לביטוח לאומי. הארגון עושה מאמצים ראויים לציון בהנגשת המידע והשירות, וניתן לפנות אליו באמצעות אתר האינטרנט, המוקדים הטלפוניים או המרכזים האזוריים. מטבע הדברים, בדרך כלל התהליך מתבצע באמצעות בני המשפחה, ולא ע"י הקשיש עצמו.
  3. כיצד נקבעת גמלת הסיעוד סל השירותים עבור מקבלי גמלת סיעוד מורכב משש רמות, בהתאם לרמת הקושי ומידת העזרה הנדרשת. לצורך קבלת הגמלה יש להגיש תביעה לביטוח הלאומי ולצרף אליה מסמכים רפואיים. בהמשך ייקבע לקשיש ביקור רופא לצורך ביצוע מבחן יכולת, ולפי תוצאותיו ייקבע האם אכן זכאי הקשיש לגמלת סיעוד ואם כן – באיזו דרגה. רמות הזכאות נעות בין 2.5 נקודות זכות למקרים הקלים ביותר (רמה 1), ועד זכאות מקסימלית של 10.5 נקודות (רמה 6), שמשמעותה חוסר תפקוד כמעט מוחלט – החל מחוסר יכולת לנוע בלי עזרה אפילו בתוך הבית, חוסר יכולת לבצע לבד אפילו את הפעולות הבסיסיות ביותר ועד שימוש קבוע במוצרי ספיגה בגלל אי-שליטה בסוגרים. למותר לציין שככל שרמת הנזקקות עולה, הקשיש זכאי לגמלת סיעוד גבוהה יותר.
  4. באיזה אופן ניתנת גמלת הסיעוד? גמלת סיעוד יכולה להינתן הן כקצבה כספית חודשית, הן באספקת שירותי סיעוד שונים, והן בשילוב בין השניים. בכל אחת מרמות הזכאות ניתן לבחור בשילוב המתאים ביותר לקשיש – יהיו מי שיעדיפו לקבל קצבה ולרכוש בעצמם את השירותים כראות עיניהם, ואחרים שיעדיפו את המתכונת של קבלת שרותי סיעוד כמו שעות טיפול, שהות במרכז יום, מוצרי ספיגה, שרותים לבית וכדומה
  5. האם מי שמקבל גמלת סיעוד יכול לקבל במקביל גם ביטוח סיעודי? התשובה היא חיובית! חשוב לדעת שקבלת ביטוח סיעודי אינה גורעת מהזכויות של גמלת הסיעוד ואינה מפחיתה את סכומי הזכאות. הביטוח הסיעודי הוא רובד נוסף ומקביל שנועד לסייע לקשישים סיעודיים בהתמודדות עם ההוצאות שכרוכות בקבלת עזרה קבועה. במקרה של ביטוח סיעודי מדובר על קצבה כספית שעולה בגובהה על גמלת הסיעוד ויכולה להגיע לכמה אלפי שקלים לחודש. אך להבדיל מגמלת הסיעוד, את הביטוח הסיעודי מפעילות חברות ביטוח פרטיות ולא גוף ממשלתי. המצב הזה טומן בחובו ניגוד עניינים מובנה – בעוד שהקשיש שואף למצות את מלוא זכויותיו לביטוח סיעודי, האינטרס של חברת הביטוח הוא לצמצם ככל האפשר את זכאותו לקצבה. לכן, בעוד שלצורך השגת גמלת סיעוד ניתן להסתמך על מערך השירות של הביטוח הלאומי, לגבי ביטוח סיעודי המצב שונה בתכלית! חברות הביטוח נוקטות שיטות שונות כדי לעכב או לדחות תביעות לביטוח סיעודי, בין אם מסיבות בירוקרטיות של טפסים שלא מולאו כנדרש ובין אם בגלל בדיקה רפואית מוטה. משום כך מומלץ לפנות אלינו כדי שנפעל עבורכם למימוש זכויותיכם בכל הקשור לביטוח סיעודי.
גמלת סיעוד

למידע נוסף:

תשוש נפש

תשוש נפש הגדרת "תשוש נפש" מתייחסת למצב המאופיין בליקוי קוגניטיבי ובהידרדרות ביכולת קבלת החלטות, כולל אובדן זיכרון, דיסאוריינטציה, בלבול וקושי בתקשורת ובהבנה.

מצב סיעודי

מצב סיעודי הגעה לנקודה בה נדרש טיפול ממושך במוסד סיעודי היא חשש אמיתי ומבוסס עבור אנשים רבים. למרות שהנושא נתפס בטעות ככזה