הגשת תביעה לגמלת סיעוד עלולה להיראות כמו משימה מורכבת. זו הסיבה שבמקרים רבים אנשים שזכאים לגמלת סיעוד מהביטוח הלאומי אינם מקבלים אותה – פשוט כי הם נרתעים מהתהליך הכרוך בכך. בכתבה זו נעקוב צעד אחר צעד אחר השלבים להשגת גמלת סיעוד ונפשט אותם עד כמה שניתן, במטרה לעזור לזכאים לממש את זכויותיהם.

גמלת סיעוד

1. בדיקת סטטוס זכאות

השלב המקדמי בקבלת גמלת סיעוד הוא בירור קצר האם על פניו המבקש זכאי לה. לצורך כך נדרשת תשובה חיובית לשתי שאלות: האם המבקש הוא אזרח ישראל והאם הגיע כבר לגיל פרישה. גיל הפרישה הרשמי כיום הינו 67 לגברים, ובין 60 ל-65 לנשים, תלוי בשנת הלידה שלהן. שימו לב: אם המבקש יצא לפנסיה מוקדמת, הרי שעל אף היותו גמלאי בפועל, עליו להמתין עד גיל הפרישה הרשמי כדי להיות זכאי לגמלת סיעוד.

2. איסוף מידע על הכנסות והוצאות

גמלת הסיעוד מיועדת למי שהכנסותיהם הכוללות אינן עולות על תקרה כספית מסויימת. לכן, השלב השני בהשגת גמלת סיעוד הוא איסוף מסודר של כל אישורי ההכנסה של המבקשים בארבעת חודשים האחרונים, כולל, בין היתר: הכנסות מעבודה, משכר דירה, פנסיה, רווחים בנקאיים וכדומה. יש לשים לב כי תגמולי ביטוח סיעודי פרטי, וכן תגמולים ממשרד הביטחון, לניצולי שואה, לילדים נכים וכדומה – אינם נכללים בחשבון ההכנסות. אם הבקשה לגמלת סיעוד מוגשת מטעם שני בני הזוג, הכנסתם המשותפת מחולקת שווה בשווה לצורך החישוב. לצד ההכנסות, אספו מידע לגבי הוצאות קבועות דוגמת שכר דירה, תשלום מזונות וכדומה, המקוזזות מחשבון ההכנסות.

3. איסוף מידע רפואי

הזכאות לגמלת סיעוד מותנית במצב סיעודי הדורש עזרה מרובה בגלל קשיי תפקוד בהתנהלות היומיומית או לחילופין מצב של תשישות נפש המחייב השגחה מתמדת. בשני המקרים, יש לצרף לתביעה לגמלת סיעוד תיעוד רפואי המאשש את מגבלות התפקוד של המבקש. לכן, דאגו שיהיו בידכם סיכומים רפואיים עדכניים, חוות דעת של רופא מומחה אם יש, וכן כל מסמך רפואי רלוונטי נוסף כמו פירוט מחלות, טיפולים ותרופות, סיכומי אשפוזים ובדיקות וכדומה. ניתן לצרף גם סיכומים מגורמי טיפול נוספים כמו פיזיותרפיסטים, עובדים סוציאליים וכדומה

4. הגשת טופס תביעה לגמלת סיעוד

לאחר שהכנתם וריכזתם את כל החומר הנדרש, תוכלו לגשת למילוי של טופס תביעה לגמלת סיעוד. את טופס התביעה לגמלת סיעוד תוכלו למצוא באתר הביטוח הלאומי. ניתן למלא את הטופס באופן מקוון באתר, או להוריד את הקובץ, למלא ידנית ולשלוח במייל, בפקס או בדואר. הקדישו לשלב זה די זמן, כיוון שטופס תביעה לגמלת סיעוד הוא מסמך ארוך ורב סעיפים, הדורש שימת לב רבה בעת מילויו. טופס תביעה לגמלת סיעוד כולל הן פרטים לגבי מידע רפואי מהעבר, כמו מחלות ואשפוזים, והן מידע רלוונטי מההווה, כמו שינויים קוגנטיביים ו/או תפקודיים, שבגינם מוגשת התביעה. בנוסף תתבקשו להתייחס להליכים הקשורים בבדיקת הערכת היכולת, וכן לאופן התמיכה המבוקש. אם אתם מסייעים לאדם אחר במילוי טופס תביעה לגמלת סיעוד, שימו לב שהוא מבין את שאלותיכם ומספק לכם מידע מהימן.

טופס תביעה לגמלת סיעוד

5. מעקב אחר רמת הזכאות שנקבעה ובקשה לשינוי במידת הצורך

על סמך הבקשה לגמלת סיעוד נקבעת הן עצם הזכאות לגמלה והן רמת הסיוע. גמלת סיעוד פועלת על פי סולם בן 6 רמות תמיכה, בהתאם לחומרת המצב הסיעודי והקושי התפקודי הנגזר ממנו. בכל אחת מהרמות ניתן לקבל שעות טיפול בבית וכן להמיר אחוז מסויים מהן בכסף ו/או שרותי עזר נוספים כמו השתתפות בפעילות של מרכז יום, שרותי קהילה תומכת, רכישת מוצרי ספיגה, שרותי כביסה ולחצן מצוקה. ככל שחלה התדרדרות במצב, ניתן להגיש בקשה חוזרת, לצורך קביעת רמת גבוהה יותר של גמלת סיעוד.

למידע נוסף:

תשוש נפש

תשוש נפש הגדרת "תשוש נפש" מתייחסת למצב המאופיין בליקוי קוגניטיבי ובהידרדרות ביכולת קבלת החלטות, כולל אובדן זיכרון, דיסאוריינטציה, בלבול וקושי בתקשורת ובהבנה.

מצב סיעודי

מצב סיעודי הגעה לנקודה בה נדרש טיפול ממושך במוסד סיעודי היא חשש אמיתי ומבוסס עבור אנשים רבים. למרות שהנושא נתפס בטעות ככזה