מבחן מיני מנטל (MMSE) הינו כלי נפוץ להערכה קוגניטיבית של חולים ומטופלים. הבדיקה, שנערכת על ידי אנשי מקצוע מיומנים כגון פסיכוגריאטרים או פסיכיאטרים, מסייעת לאבחן ולפקח על התקדמות מחלות כמו דמנציה ואלצהיימר.

מחלת אלצהיימר - מחלת מוח ניוונית

אלצהיימר היא סוג של דמנציה המשפיעה על המוח ותפקודיו. המחלה מאופיינת בהצטברות של חלבונים, כגון עמילואיד, ברקמות המוח וטאו בתאי עצב. הצטברות זו מובילה למוות הדרגתי של תאי עצב וגורמת לתהליך ניווני. בישראל, למעלה מ-100,000 בני אדם סובלים מאלצהיימר ורובם חיים בביתם, מה שמטיל עומס משמעותי על משפחותיהם. עלות הטיפול בחולי אלצהיימר יכולה להגיע עד 100,000 שקלים בשנה וניתן להגיש תביעות סיעודיות לחברות הביטוח כדי לסייע בניהול הוצאות אלה.

חשיבות האבחון המוקדם

מדוע לבצע את בדיקת המיני מנטל? בדיקת מיני מנטל היא כלי חיוני באבחון וניטור של אלצהיימר ודמנציה. על ידי הערכת התפקוד הקוגניטיבי, המבחן יכול לעזור להבחין בין גורמים שונים לליקויים קוגניטיביים, כגון קשיים נפשיים, פגיעות מוחיות ודמנציה כמו אלצהיימר. אבחון מוקדם הוא חיוני מכיוון שהוא מאפשר התערבות וטיפול מוקדמים יותר, מה שמוביל לתוצאות טובות יותר עבור המטופלים.

תמונת אדם לפני מבחן MMSE

מבחן מיני מנטל - סקירה כללית

מהו בעצם מבחן מיני מנטל? מבחן מיני מנטל, הידוע גם בשם MMSE, הוא כלי הערכה קוגניטיבי המשמש להערכת התפקוד המנטלי של אנשים. המבחן מורכב משלושים שאלות ונמשך כעשר דקות. הוא מכסה תחומים שונים כגון זיכרון, שפה, אוריינטציה ומיומנויות אריתמטיות בסיסיות. ה- MMSE פותח על ידי אנשי מקצוע אקדמיים בשנת 1975 ויש לו ציון מקסימלי של 30 נקודות, עם ציון העולה על 24 נקודות המציין תפקוד קוגניטיבי תקין.

המבחן מורכב ממספר מרכיבים, ביניהם:

  1. התמצאות בזמן ובמקום: המטופל נשאל שאלות הקשורות ליום הנוכחי, לתאריך, לחודש, לשנה ולמיקום הנוכחי.
  2. זיכרון: המטופל מתבקש לחזור על רשימת מילים ואז להיזכר בהן בהמשך הבדיקה.
  3. מתן שם לאובייקטים: המטופל מתבקש לזהות אובייקטים נפוצים לפי שמם.
  4. הבנה: המטופל מקבל הנחיות פשוטות לביצוע בשלושה שלבים.
  5. קריאה וכתיבה: המטופל מתבקש לקרוא משפט ולפעול לפי הוראותיו, וכן לכתוב משפטים שלמים.
  6. הגייה: המטופל מתבקש לחזור על משפט שנאמר על ידי הבודק.
  7. העתקה: המטופל מתבקש להעתיק ציורים פשוטים.
  8. חישוב: המטופל מתבקש לבצע פעולות חשבון פשוטות.

 

הציון של מבחן המיני מנטל מושפע ממספר גורמים, כולל:

  • התמצאות בזמן ובמקום: המטופל נשאל חמש שאלות שכל אחת מהן שווה נקודה אחת.
  • יכולת חישוב: המטופל מקבל נקודה אחת לכל אחד.
    זיכרון: המטופל מקבל שש נקודות, נקודה אחת עבור כל מילה נכונה שנזכרה בשתי הפעמים.
  • העתקה: המטופל מקבל נקודה אחת על כל העתקה נכונה של ציור.
  • כישורי שפה: המטופל מקבל נקודה אחת עבור כל תשובה נכונה.
  • הבנה: המטופל מקבל נקודה אחת על כל שלב שבוצע כהלכה.
    לפיכך, הציון הגבוה ביותר האפשרי במבחן המיני מנטל הוא 30 נקודות. ציונים הנעים בין 24 ל -30 נקודות מצביעים על תפקוד קוגניטיבי תקין, בעוד שציונים בין 18 ל -23 נקודות מצביעים על השלבים המוקדמים של דמנציה, וכן ציונים של 0 עד 17 נקודות מצביעים על דמנציה מתקדמת או אלצהיימר.

ביטוח סיעודי ומבחן מיני מנטל

ביטוחים סיעודיים בישראל מכסים לעתים קרובות מצבים שבהם אדם אובחן עם תשישות נפשית, מה שעלול להוביל למצב סיעודי. עם זאת, לא כל המקרים של תשישות נפשית נחשבים למצב סיעודי. כדי לאבחן ולקבוע את מידת התפקוד במקרים כאלה, נעשה שימוש בבדיקות כגון מבחן מיני מנטל ובדיקת פעילויות חיי היומיום (ADL). למרות שמבחן המיני מנטל פותח במקור לאבחון דמנציה ואלצהיימר, הוא משמש גם לזיהוי תשישות נפשית בהקשרים סיעודיים.

גישה לביטוח סיעודי לתשושי נפש

תשישות נפשית, כולל דמנציה ואלצהיימר, נופלת תחת הקטגוריה של ליקוי נפשי, המזכה אנשים בתגמולי ביטוח סיעודי. כדי להגיע להטבות אלה, על המבוטחים להפגין ירידה ביכולותיהם הקוגניטיביות ואת הצורך בהשגחה צמודה.

הגשת תביעת סיעוד

לחברתינו יש רקורד מוכח של סיוע לאנשים שאובחנו כתשושי נפש, כולל דמנציה ואלצהיימר, במימוש תגמולי הביטוח שלהם. החברה מספקת ליווי בבניית תיק רפואי מקיף, הכנה לבדיקה רפואית והתמצאות בתהליך תביעות הביטוח הסיעודי. עם צוות של אנשי מקצוע מנוסים, מימוש זכויות מטפלים בלמעלה ממאה תביעות ביטוח עבור שירותי סיעוד מדי חודש, ומתהדרת באחוזי הצלחה גבוהים הודות למומחיות, עקשנות בגישה מותאמת אישית. צרו קשר עוד היום כדי ללמוד על זכויותיכם ולהשיג את הטיפול הדרוש לכם.