גמלת סיעוד מטעם ביטוח לאומי ניתנת לקשישים סיעודיים העומדים בקריטריונים מבחינת מצבם הרפואי והכלכלי. כאשר מדובר בחולה סיעודי מורכב, נכנסים עוד כמה פרמטרים למשוואה. הקריטריונים העיקריים הקובעים אם חולה סיעודי מורכב יקבל גמלת סיעוד או לא, הם מקום המגורים של הקשיש ומי מממן את הוצאות השהיה או האשפוז שלו.

גמלת סיעוד

גמלת סיעוד כמנגנון תמיכה מטעם המדינה

מדינת ישראל, כמדינת רווחה, דואגת לרווחתם ובריאותם של קשישים שהגיעו למצב סיעודי ואשר מצבם הכלכלי ירוד. זאת – באמצעות מערכת התמיכה המכונה 'גמלת סיעוד'. גמלת סיעוד מופעלת על ידי הביטוח הלאומי, ומאפשרת לקשיש לקבל שעות טיפול בביתו, וכן להמיר את חלקן בכסף או בשרותי עזר נוספים כמו שרותי כביסה, מוצרי ספיגה, לחצן מצוקה או השתתפות בפעילות חברתית במרכז יום הסמוך למקום מגוריו.

התנאים לקבלת גמלת סיעוד

כמו כל מנגנון תמיכה ממשלתי, גם השמיכה של גמלת סיעוד קצרה מדיי, ולכן היא ניתנת רק למי שעומד בכל הקריטריונים מבחינת גיל, מצב כלכלי ומצב רפואי-תפקודי. כדי לקבל גמלת סיעוד, על המבקש לעמוד בתנאים הבאים:

  1. תושבות ישראלית.
  2. לאחר גיל פרישה, העומד כיום על 67 לגברים ו- 60-65 לנשים.
  3. הכנסות מצטברות שאינן עולות על התקרה המזכה (כיום: 12,536 ש"ח ליחיד ו- 18,804לזוג, לקצבה מלאה. מעל סכומים אלו עדיין תיתכן זכאות לקצבה חלקית).
    ההכנסות מחושבות על פי הממוצע בשלושת החודשים שקדמו להגשת התביעה, וכוללות הכנסות מכל המקורות, כמו פנסיה, פיצויים, שכר דירה וכדומה.
  4. צורך בעזרה קבועה של הזולת בביצוע פעולות יומיומיות, דוגמת אכילה, רחצה, התלבשות וכדומה, או צורך בהשגחה קבועה עקב תשישות נפש.
  5. מגורים בבית או בדיור מוגן, וכן במוסד סיעודי אם רוב העלות הינה על המבקש.
  6.  ללא קבלת קצבה אחרת מטעם המדינה

דרגות התמיכה של גמלת הסיעוד

גמלת הסיעוד בנויה כמערכת של שש דרגות, החל מרמה 1, לסיעודיים במצב קל הזכאים ל-5.5 שעות טיפול בביתם, דרך רמות ביניים שמזכות ב 10-20 שעות טיפול בבית או השתתפות חלקית במימון עובד ישראלי או מטפל זר, ועד הרמות הגבוהות ביותר המיועדות לסיעודיים קשים ומזכות ב 26-30 שעות שבועיות או תמורתן בכסף.

קביעת הזכאות לגמלת סיעוד מתבצעת בהתאם לבדיקת יכולת של מעריך מטעם הביטוח הלאומי. הבדיקה מתבצעת בביתו של הקשיש ונועדה לעמוד על מידת עצמאותו בביצוע הפעולות השגרתיות שלו. כל קושי תפקודי מחושב כנקודות זכות, והשקלול של כל נקודות הזכות במצטבר קובע את רמת התמיכה שיקבל הקשיש.

סיעודי מורכב

גמלת סיעוד לחולה סיעודי מורכב

במקרה של חולה סיעודי מורכב, מתווסף לתמונה הכללית גם מצב רפואי מיוחד, המחייב מעקב וטיפול ע"י אנשי רפואה מיומנים. הגדרה של 'חולה סיעודי מורכב' יכולה לנבוע כתוצאה ממחלה ממאירה, עירוי ממושך, מחלות בדרכי הנשימה או הכליות, פצעי לחץ או מצב רפואי כללי בלתי יציב. 

בכל הנוגע לגמלת סיעוד לחולה סיעודי מורכב, יש להפריד בין שני מצבים:

  1. חולה סיעודי מורכב המתגורר בביתו: במקרה של חולה סיעודי מורכב שגר בבית, מצבו הרפואי יתורגם על פי רוב לניקוד גבוה במבחן הערכת היכולת, ולכן הוא יקבל גמלת סיעוד ברמות הגבוהות ביותר.
  2. חולה סיעודי מורכב שאינו מתגורר בביתו: אם הוא גר במוסד סיעודי אך רוב הוצאות האחזקה הן על חשבונו, יהיה החולה הסיעודי המורכב זכאי לגמלת סיעוד. אך אם הוא מאושפז במחלקה סיעודית/ מחלקת סיעודי מורכב, מחלקה לתשושי נפש, מחלקה להנשמה ממושכת או בכל מסגרת אשפוזית-שקומית אחרת אשר הוצאות האחזקה בה ממומנות בידי גוף ציבורי, לא יהיה החולה הסיעודי המורכב זכאי בנוסף גם לגמלת סיעוד.

למידע נוסף:

תשוש נפש

תשוש נפש הגדרת "תשוש נפש" מתייחסת למצב המאופיין בליקוי קוגניטיבי ובהידרדרות ביכולת קבלת החלטות, כולל אובדן זיכרון, דיסאוריינטציה, בלבול וקושי בתקשורת ובהבנה.

מצב סיעודי

מצב סיעודי הגעה לנקודה בה נדרש טיפול ממושך במוסד סיעודי היא חשש אמיתי ומבוסס עבור אנשים רבים. למרות שהנושא נתפס בטעות ככזה