דף הבית » קצבת נכות
קצבת נכות כללית היא אחת הזכויות החשובות הניתנות מטעם המוסד לביטוח לאומי למי שסובל ממגבלות בריאותיות או תפקודיות הפוגעות בפרנסתו. הזכאות לקצבת נכות כללית נקבעת על פי קריטריונים רפואיים ותפקודיים, ומשתנה בהתאם למצבו האישי של כל מבקש. קצבת נכות כללית משולמת על ידי הביטוח הלאומי כגמלה כספית חודשית, במטרה להעניק רשת ביטחון כלכלית לאנשים שכושר ההשתכרות שלהם ירד משמעותית עקב מצבם הבריאותי.
מי שמתמודדים עם מגבלה גופנית, נפשית או שכלית המשפיעה על יכולת העבודה שלהם ומבקשים לקבל קצבת נכות כללית, צריכים לעמוד בקריטריונים הבאים:
קצבת נכות כללית מיועדת לתושבי ישראל בגיל עבודה – מגיל 18 עד גיל פרישת חובה (כיום -כיום על 67 לגברים ו 62-67 לנשים). נכים לפני או אחרי גיל הזכאות אינם זכאים לקצבת נכות כללית, אך עשויים להיות זכאים לקצבאות אחרות, דוגמת קצבת נכות לילד או קצבת סיעוד.
מבחינת מצב רפואי, על המבקש קצבת נכות כללית לעמוד בדרישות הבאות:
1. בעיה רפואית אחת או יותר. בעיה רפואית, בהגדרתה לצורך נכות כללית של ביטוח לאומי, יכולה להיות גופנית או נפשית.
2. אחוזי הנכות הרפואית שנקבעו במסגרת בדיקת ביטוח לאומי צריכים להיות לפחות 60%, וזאת בגין ליקוי אחד או הצטברות של כמה ליקויים.
3. במקרה של נכות משולבת העומדת על 40% לפחות, כאשר אחד הליקויים חמור במיוחד (25%) תיתכן הכרה של ביטוח לאומי בנכות כללית גם אם אחוזי הנכות הכוללים הינם פחות מ-60%.
לצורך קבלת קצבת נכות כללית, נבדקים לא רק אחוזי הנכות כשלעצמם, אלא גם באיזו מידה הם משפיעים על היכולת לעבוד ולהתפרנס, באופן הבא:
שכיר או עצמאי המבקשים נכות כללית, נדרשים להוכיח ירידה של 50% לפחות ביכולת ההשתכרות לצורך קצבה חלקית, או 75% ומעלה לצורך קצבה מלאה. כשמדובר על אדם שאינו משתכר אלא מתפקד כעקר/ת בית, תיבדק יכולתו לתפקד בבית ולבצע את משימות היומיום.
הסכום החודשי של קצבת נכות כללית משתנה בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו, להכנסות ולמצבו המשפחתי של המבקש. נכון לשנת 2025, סכומי הקצבה נחלקים בין דרגה חלקית (60-74%), העומדים על כ- 2600-3,100 ש"ח, לבין דרגה מלאה (75% ומעלה) העומדים על כ-4,500 ש"ח. בנוסף לכך ייתכנו גם תוספות אפשריות, כמו קצבת שירותים מיוחדים, קצבת תלויים (לזכאים עם ילדים) ועוד.
הליך הגשת תביעה לקצבת נכות כללית כולל מספר שלבים:
יש למלא את טופס התביעה לקצבת נכות כללית (טופס בל/7801) ולצרף את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים.
לטופס התביעה יש לצרף תיעוד רפואי מפורט, אישורי הכנסות, ותצהירים מתאימים.
ניתן להגיש את התביעה דרך האתר של ביטוח לאומי, בדואר, במייל או בהגשה ידנית בסניף הקרוב.
לאחר הגשת התביעה, המבקש יוזמן לוועדה רפואית לצורך קביעת אחוזי הנכות.
הגוף הבודק ומאשר נכות כללית מטעם ביטוח לאומי הינו ועדות רפואיות ייעודיות. בוועדות אלו יושבים רופאים מומחים אשר בודקים את המחלות או הליקויים מהם עליהם מדווח המבקש, ו"מתרגמים" אותם לאחוזי נכות. הרופא המומחה נסמך על המסמכים המצורפים לבקשה לנכות כללית ועל הבדיקה הרפואית, וכן על השיחה ביניכם, בה תתבקשו לתאר את הקושי שגורמת לכם הנכות בעבודה ובחיי היומיום. לאחר הפגישה הרופא קובע את אחוזי הנכות וכן האם מדובר בנכות זמנית או קבועה.
מאחר ומדובר בשלב קריטי בתהליך קביעת הזכאות לקצבת נכות כללית, מומלץ מאוד להיעזר בפגישת הכנה עם המומחים שלנו. זאת במטרה להגיע לוועדה באופן ממוקד, לתת לרופא את מלוא המידע ולקבל את מלוא הזכויות המגיעות לכם.
תהליך בדיקה חוזרת של קצבת נכות כללית ייתכן באחד משלושה מצבים:
במקרה זה תתבצע בדיקה מחדש בתום התקופה שנקבעה, במטרה לקבוע האם הנכות תהפוך לצמיתה או שתבוטל.
במקרה זה, ניתן להגיש ערעור על החלטות הוועדה הרפואית. אם הבדיקה החוזרת תעלה כי במצב הרפואי הנוכחי אחוזי הנכות מגיעים לשיעור המינימלי הנדרש, יזכה המבקש לקבל קצבת נכות כללית שלא ניתנה לו לפני כן.
כאשר המבקש כבר מקבל קצבת נכות כללית, אך במהלך הזמן שחלף מאז נקבעו לו אחוזי הנכות, חלה הרעה במצבו הרפואי והתפקודי – או בשל החמרה בליקויים קיימים או עקב הופעת מגבלות נוספות שלא היו קודם לכן.
כדי להגדיל את הסיכוי לקבלת הקצבה, מומלץ לנקוט בצעדים הבאים:
יש לוודא שכל המסמכים כוללים תיעוד מפורט ומעודכן של כל הליקויים הרפואיים והשלכותיהם.
חוות דעת מרופא מומחה רלווטי שתסייע בהוכחת חומרת הנכות.
היועצים המומחים שלנו יוכלו לסייע לכם בהכנת התביעה ובהכנה לקראת הוועדה הרפואית, כך שתצליחו להסביר את מצבכם בצורה ברורה ולהדגיש את הקשיים התפקודיים הנובעים מהנכות.
במידה שהתביעה נדחית או נקבעים אחוזי נכות נמוכים מהמצופה, ניתן לערער על ההחלטה. גם בתחום זה תוכלו להיעזר במומחים שלנו.
גם למי שעובד, אך משתכר סכום נמוך מהתקרה שנקבעה כסכום השתכרות מקסימלי, עדיין קיימת אפשרות לקבל קצבת נכות חלקית.
הדרך לקבלת קצבת נכות כללית עלולה להיות מורכבת, ובכל אחד מהשלבים יכולות לצוץ בעיות שיפגעו בזכאות לקצבה – טפסים שלא מולאו כנדרש, תיעוד רפואי חסר או קושי להוכיח את טענותיכם בוועדה הרפואית. בכל אלו תוכלו להיעזר בשרותי הייעוץ של "מגן מומחים" כדי לקבל קצבת נכות כללית כפי שמגיע לכם.
בדקו את זכאותכם למימוש תביעה סיעודית ללא עלות!
" הפרטים והמידע שאתה מוסר ייאספו ויישמרו במאגרי החברה וישמשו בין היתר לצורך יצירת קשר עימך והצעת שירותי החברה לך, בהתאם למדיניות הפרטיות.
* השימוש במידע המופיע באתר אינו תחליף לקבלת ייעוץ מקצועי או אחר והסתמכות האמור בו היא באחריות המשתמש בלבד. השירות אינו משפטי.